Het Nederlandse Slavernijverleden: een uniek project!

Dit project biedt een unieke kans om het Nederlandse kolonialisme en slavernijverleden in een breder perspectief te zetten.

In de geschiedenismethoden wordt weinig of geen aandacht besteed aan het Nederlandse kolonialisme en slavernijverleden. Veelal gebeurt het vanuit het Nederlandse perspectief.

De ontwikkelingen in de samenleving m.b.t. het kolonialisme en slavernijverleden, waaronder o.a. het aanbieden van excuses door de koning en het kabinet, de erkenning van Tula als verzetsheld, vereisen een aanpak vanuit het perspectief van de slaafgemaakte.

In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft Methodelink een unieke serie videoprogramma’s geproduceerd, waarbij de geschiedenis van de slaafgemaakten als uitgangspunt is gekozen. Ook de doorwerking van de slavernijgeschiedenis naar het heden komt daarbij aan de orde. De programma’s zijn door alle scholen in Nederland te gebruiken.

De titels zijn:

De Transatlantische slavernij.

  1. De reis naar de koloniën.
  2. Handel in de Antillen.
  3. Plantages in Suriname.

 

Kolonialisme in Azië.

  1. De VOC-handel in Azië. 
  2. De N.H.M. en het Cultuurstelsel.
  3. Vrijheidsstrijd en landverhuizing.

 

U vindt de programma’s bij het hoofdstuk in uw methoden of via de zoekfunctie op de Homepage.

De programma’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de historici Drs. Liane van der Linden en Prof. Dr. Alex van Stipriaan Luïscius.

< Terug